zondag 20 mei 2012

Kifleke

Mijn oma is Kroatische. Dat maakt, volgens de socioloog in De Morgen gisteren, dat ik een allochtoon ben. Vreemd, zo heb ik me nooit gevoeld.

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd oma Carla geboren in Zagreb, toen nog de hoofdstad van Joegoslavië. Door de tweede wereldoorlog kwam zij via Duitsland terecht in een dorp in de rand van Brussel. Ze veranderde haar voornaam, Dragica Carolina (lees: Dragitsa) in Carla, leerde binnen de korste keren beide landstalen, gaf haar zeven kinderen oervlaamse namen, ging naar de vrouwengilde, maakte bloemkool met witte saus, kortom werd een echte Belg. Maar diep vanbinnen is ze altijd Zagrebse gebleven. Of Zagrebiaanse, Zagrebenaar, Zagrebinne? En behalve Brusselse en Luikse wafels bakte ze dus ook vaak strüdel -met appel of met plattekaas-, palacinke of kifleke.
Wie in Kroatië op hotel ging zag ze waarschijnlijk al geserveerd bij het ontbijt, hoewel het echte koekjes zijn. Waar de vorm vandaan kwam is mij een raadsel maar voor mijn kinderen zo klaar als een klontje. Dat is toch duidelijk de "C" van oma Carla^^


Ook eens maken? 
Haal dan snel 350 g vloeiende bloem in huis (Francinebloem noemt oma dat), 70 g suiker, 200 g zachte boter, 250 g gemalen amandelen, 1 ei en wat room.
En voor de Hollanders onder ons begint het met "leen 1 ei" :-)

Meng alle ingrediënten de avond voor je de koekjes wil gaan bakken (dat vind ik het spijtige hieraan, ik ben nogal een impulsbakker, als ik koekjes wil, wil ik ze nú, niet morgen). Voeg zoveel room toe als nodig om een niet te kruimelig deeg te bekomen.
's Anderendaags (al heb ik dat ook al wel eens gewoon na twee uur gedaan) rol je het deeg uit tot een lange sliert en vormt die in c'tjes. Bij oma waren die altijd allemaal schoon gelijk, jaren oefening waarschijnlijk. Dit is een lastig jobke hoor, duurt lang, maar ze zijn het waard. 


door verkeerde belichting lijken dit eerder garnalen, toch?
 Bak de koekjes ongeveer een kwartier op 180° maar hou het vooral in het oog, ze mogen maar amper kleuren. Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Té lang gebakken

Goe gebakken :-)

En bewaar dan in de juiste doos, hier de Tupperware doos van oma Carla die wij erfden toen zij uit haar huis ging. Kifleke  zijn  lang houdbaar, alleen niet bij ons. Voor ik het weet is de hele lading op.

Geniet ervan!

2 opmerkingen: