maandag 29 oktober 2012

Herfsttaart

Met welke taart kan je een oktoberjarige beter verblijden dan met een herfsttaart? Ze gaat helemaal op in de kleuren van de natuur.



Ook eens maken? Dit heb je nodig: 1 rol kruimeldeeg, 4 à 5 appels, 4 eieren, 170g rietsuiker, 150g noten (hier mengeling van walnoten, hazelnoten, amandelen, pecannoten), 250g amandelpoeder, beetje rozijntjes, beetje kaneel (die twee laatsten naar eigen goesting) 

Leg het kruimeldeeg in een bakvorm. (Ik gebruikte zo een wegwerpding omdat ik dat makkelijker vind als ik de taart ergens mee naartoe moet nemen maar je ziet dat dat een beetje te laag uitvalt.) 
Mix de eidooiers met 150g rietsuiker en voeg er dan het amandelpoeder aan toe. Je krijgt een heel droog geheel, amper nog te kloppen maar als je er dan de vier stijfgeklopte eiwitten ondermengt komt het goed. Spreid het hele ei/suiker/amandelmengsel over het kruimeldeeg. Best heb je dan al je appels in schijfjes geraspt. Je kan ze ook gewoon zelf snijden maar zorg dat ze heel dun zijn anders zijn ze niet helemaal gaar. Tenzij je dat graag zo hebt natuurlijk. Leg de appelschijfjes over je deeg, dat hoeft niet netjes, gewoon verspreiden en doe daaroverheen de niet al te fijngehakte notenmengelingen en ev. de rozijntjes. Bestrooi met de rest van de rietsuiker waar je ev. wat kaneel hebt tussen gemengd.
Bak 45 min. op 180° in voorverwarmde oven. Dreigt je taart aan te branden, leg er dan even alufolie over.
Smakelijk!   

woensdag 24 oktober 2012

Tasjes en hoesjes

In de queeste naar het ideale tasje voor het goede doel zijn dit al enkele mogelijkheden:




 Allemaal met stofjes uit de dozen van buurvrouw. Alleen het effen zwarte deel bij de bovenste tas is een Ikea-overschotje. Ik vond de mosterd oa bij de Dotted dream en de Boobbag. Bij die laatste (het tweede in mijn reeks) heb ik me wel misrekend voor de hengsels, die zijn akelig kort. Ik weet niet of ik de hengsels ga hermaken of ik gewoon een heel nieuw tasje maak, ik heb toch stof genoeg. Wat een luxe hé.

Ik kreeg een nieuwe gsm. Zelf kies ik altijd - lees: bij de twee vorige gsm's die ik had ;-) - voor een openklapmodel omdat het scherm dan goed beschermd zit. Dat is bij mijn nieuwe niet het geval en ik ken mezelf een beetje, binnen de kortste tijd zou dat er niet meer uitzien omdat het ding onderin mijn tas  of in mijn jaszak rondslingert of over de vloer vliegt. Dus zou ik een hoesje maken. Ik vond verschillende leuke voorbeeldjes maar kon helaas niet kiezen. Nu nog niet trouwens: 

           Tip van Jongste: maak er nog een paar mama en dan heb je voor elke weekdag eentje.

maandag 15 oktober 2012

2x nr 6, 1x nr 12, 2x nr 16, 1x nr 27

Klinkt als een bestelling bij de afhaalchinees.
Is wat ik net maakte uit "Zo geknipt".
Ik vind het een geweldig boek, heb al mooie ideetjes voor de komende feestdagen en bijhorende cadeautjes.
Maar dit is nu even voor het goede doel.
Ik vertelde al dat ik van buurvrouw Caroline heel veel stofjes heb gekregen, vier curverboxen bomvol. Het zijn resten van een bedrijf waar ze dekbedovertrekken maken, zeer degelijk van kwaliteit maar wel allemaal eerder lichte kleuren.
Schoonzus doet vrijwilligerswerk voor Plan België en zij staan geregeld op beurzen of markten. Dan verkopen ze bv. ook handgemaakte spulletjes. En met die eindeloze hoop lapjes ( meeste zijn ongeveer 40cm op 60cm) kan ik heel wat.
In de categorie waardeloze cadeaus (wat mij betreft dan toch, wat bezielt iemand om een doos papierenzakdoekjes te gaan aankleden, doet me zo denken aan van die gehaakte hoesjes voor een rol wc-papier die je in de seventies vaak zag)

omkeerbaar en alles
 Om flessen wijn of koekjesdozen in af te geven:


Dan maakte ik nog het tasje nr 12, met de binnenzak, maar omdat mijn lapjes te smal zijn is het uiteindelijk nogal uit proportie. Maar de binnenzak is wel geslaagd. Die techniek ga ik zeker nog gebruiken in (hand)tassen.



Wat denken jullie, zou dat nu iemand kopen, als het voor het goede doel is?

En dan, niet van de stoffen van buurvrouw, een tasje voor oma die sinds kort naar daycare gaat, om haar heen-en-weermapje in mee te nemen (kende jij dat? Is opvang voor senioren, zeg maar speelpleinwerking voor 80+).
Ik ben zo al niet erg voor paspel, snap die hele hype niet,  maar nu al helemaal niet meer. Het was mijn eerste ervaring hiermee en mogelijk ligt het aan het feit dat ik geen echte paspel gebruikte maar bieslint met een touwtje in (het was zondag, geen winkels open en ik wou het tóch afmaken) maar ik vond het echt maar niks om dat er mooi tussen te krijgen.


maandag 8 oktober 2012

Allemaal cadeautjes

Een Tatannebag en een ritstasje voor een 50-jarige:



Een hobosack voor Jarne (hier nog zonder naam). En kijk eens hoe dat mannetje is toegetakeld, erg hé?


Een schort voor een jarige die sinds kort kookles krijgt op school:


En voor twee kindjes van de zee een hobosack en een geflockt t-shirtje:

zee, strand, meeuwen met rubberlaarsjes...

Het zijn rode t-shirts maar ik slaag er niet in
die kleur goed op foto te krijgen. Iemand tips?

Voor het vriendinnetje van jongste maakte ik nog een jurk maar de foto daarvan houden jullie te goed.

maandag 1 oktober 2012

Voer voor psychologen?

Aan onze keukentafel staan langs elke kant drie stoelen.
Wij hebben geen vaste plaatsen.
Het gebeurt regelmatig dat iemand alleen aan tafel zit, vooral bij het ontbijt.
Het viel me nu op dat zowel onze drie kinderen als ikzelf steevast kiezen voor een plaats op de hoek terwijl Manlief altijd in het midden gaat zitten.
En nu vraag ik me af waarom dat is. Is dat nog een overblijfsel van territoriumdrang? Ik wil de grootste hebben, of toch: het meeste plaats? En zijn wij dan geintimideerd? Nee, want we zitten niet gelijktijdig aan tafel.
Kijk, dat houdt me vandaag bezig.