woensdag 29 augustus 2012

Times they are changing

Ik werd groot in de parel van Brabant, op een boogscheut van de hoofdstad.

Liermolen, favoriete stek van oma en kleinkindjes
Toen we in die tijd met de tram van Brussel kwamen reed die eerst door het verstedelijkte Strombeek-Bever, langs het "zothuis" van de paters Alexianen en als je dan om de bocht kwam en de berg afreed had je een prachtig zicht op de dorpskern van Grimbergen.
Die tram rijdt al een eeuwigheid niet meer en dat prachtig zicht is ondertussen helemaal volgebouwd. De parel is zijn glans kwijt. Van een landelijke gemeente zag ik Grimbergen veranderen in de suburb van Brussel. En dat merk je niet alleen aan de bebouwing maar ook aan de bevolking. In de buurtwinkel waar ik vroeger  heel fier met een munt in mijn kleverige handje een nog veel kleverige snoep ging kiezen, word ik nu aangesproken met "Bonjour madame, puis-je vous aider?" en kunnen ze mijn moedertaal helaas niet meer. Misschien valt dat me allemaal meer op omdat ik nu al een hele tijd in het verre Oost-Vlaanderen woon?
Toch tart wat ik nu zag elke verbeelding. Mijn oma ging in datzelfde, ooit Vlaamse, dorp naar een bejaardentehuis in kortverblijf en kreeg daar een tube tandpasta: 


Met een Arabische verpakking, gemaakt voor Saoedi-Arabië en de Golfstaten. Langzaam maar zeker wordt mijn wereldje van vroeger verdrongen. Ik ben geen racist, ah nee, ik word immers zelf een allochtoon genoemd, maar dit stemt mij toch triestig. De veranderingen gaan té snel...

vrijdag 24 augustus 2012

Foei Carrefour!!

Carrefour is een multinational, een van de grootste supermarktketens van deze wereld. Je zou denken dat ze daar dan gekwalificeerd personeel aannemen, mensen die hun job doen zoals het hoort, vertalers die bekwaam zijn om een niet zo moeilijk zinnetje correct te vertalen? Niet dus. 


Koekjes gekocht in Gent
"Rijken aan we"?? Dat slaat dus nergens op. Zelfs als je op de eerste de beste vertaalsite "riche en blé" intikt geeft die "rijk aan tarwe" als vertaling. How hard can it be?  Foei Carrefour!

woensdag 22 augustus 2012

Kakelvers

Of niet meer zo. Maar wel toen ze 22 juli uit haar ei kwam gekropen. Of uit haar mama. Al wil ik daarmee niet zeggen dat dat een kieken is. Nee, gewoon, dat ik apetrots ben dat Diete op de eerste dag van haar leventje een setje van ons droeg. Dit:


Diete °22-07-2012, 46cm, 2550g

 Wetewel? Uit een oud t-shirt? En ze heeft er succes mee gehad!

maandag 20 augustus 2012

Zon

In de week voor  we op verlof vertrokken klonk het geregeld: "stuur wat zon op hé" of "breng de zon maar mee hoor". We hebben woord gehouden, u kreeg zon. Italiaanse zon. Uit Toscane.

Cortona gezien vanaf ons vakantiehuis


Mooi land hoor, Italië: weidse landschappen, typische dorpen, spotgoedkoop eten. Maar wàrm, bloedheet. Behalve een keer tijdens een skivakantie was dit onze eerste kennismaking met Italië, wij zijn verknocht aan Frankrijk maar Dochter wou zo graag eens de cultuur in Italië gaan bewonderen. Wel, voor mij hoeft het eigenlijk niet meer. Ik wil best nog wel een keertje terug, maar mag het dan asjeblief in de paasvakantie?
Klagen van weelde noemen ze dat.