dinsdag 21 juni 2011

de zomer van het jurkje II

In het voorjaar maakte ik jurkjes voor het dansoptreden. Een heel snel te maken dingetje omdat je die tricot niet hoeft af te werken.
Voor Dochter maakte ik deze, uit stof die we meebrachten van Porto maar die al die tijd was blijven liggen.


En dit voor het vriendinnetje van Grote Zoon, zij is morgen jarig. Ze had een van de dansjurkjes gepast en gezegd dat ze ook best wel zo eentje wou. Ze houdt van sober en eenvoudig (vandaar de keuze voor zoon ;-)), dus werd het  dit:


toch maar beter bh niet vergeten!
  Patroon: Knip mei 2009, model 3

zaterdag 11 juni 2011

de zomer van het jurkje

Madame Z. riep eerder deze week zomer 2011 uit tot "zomer van het jurkje".
Kijk, daar zijn wij hier direct voor te vinden! Omdat dochter direct na de examens op reis vertrekt komt zij eerst aan de beurt:
Van stof uit oma's kelder, vréselijk schuifelstof :-( 
De eerste twee zijn zeer geschikt als zwangerschapsjurk vind ik Voor de "jubilee" van oma & opa, de foto doet het jurkje geen eer aan, het is mooier in 't echt


De laatste jurk is de favoriet en wel hierom:

Deze zwiert het mooist. Ze zei zelf: "mama als ik deze had gehad toen ik klein was dan hadden we nog meer moeten ruzieën!" Zij wou als kleuter nl. àltijd jurken aan, ook als het sneeuwde, ook als ze naar het bos gingen, ook als... En dat heeft voor menige woordenwisseling gezorgd... 

Keldergeheimen

Zo'n heerlijk ouderwetse naaidoos. Of van die prachtige blikken dozen. Ik herinner me ook nog dat oma zo'n houten kastje had met naar opzij openschuivende vakken. Die dingen maken ze nu toch niet meer? Het is fijn snuisteren tussen kant, lint en knopen. Verrast over de mooie elastiek die ze toen hadden (nog net links onderaan de foto met streepjes of ankertjes etc) en de grote rollen luiewijvenzoomband. Ik dacht dat toen alles zo perfect werd afgewerkt, minutieus met de hand genaaide zomen, niet dus. Hoewel, de rollen zijn onaangeroerd, dus misschien toch?

Ondertussen groeit de stafel stof in hier in huis. Wat mij betreft kan er nog veel meer bij maar de meningen zijn verdeeld.
in de valies vooraan zitten nog lappen die ik eerst wil moet wassen
Wat ik mij nu afvraag, waar laten jullie dat allemaal. Ik heb hier al bloggers gezien die een tienvoud van dit in huis hebben, dat neemt toch veel plaats in? En hoe hou je dat netjes? De echte lappen stof gaan nog wel, maar de Ikeazak rechts op de foto bv zit propvol met overschotjes die ik niet wil wegdoen omdat ze nog wel van pas komen als je bv een tafeltent maakt of waar ik ooit een Barbiegarderobe van denk te maken maar dat is zo'n troep, hopeloos.
Alle tips zijn welkom.
En niet alleen die van "geef het aan mij, dan is het bij u netjes"

donderdag 2 juni 2011

huis op bestelling

Voorgevel met bel en brievenbus en al

Achtergevel met moestuin en schotelantenne

Zijgevel met garagepoort

Zijgevel met superblije bewoonster
Een paar tips voor wie hier ook zou aan wil beginnen: ga niet net zo onbesuisd te werk als ik. Zorg dat je alle details op voorhand bedenkt, knipt en assembleert, dat spaart heel veel tijd. Meet, meet en meet nog een keer zodat je niet aan het eind van de rit merkt dat je een stukje dak mist :-(
Of dat het net iets te lang is en je gras bijna verdwijnt. (Ik moest het wel doen met enkel de afmetingen, misschien is het iets makkelijker als je de tafel binnen handbereik hebt) Maak best een trapeziumvormig huis anders staat het "open" bv aan de garagepoort of heb je kans op inscheuren als de kindjes langs binnen tegen de muren aanleunen. Ik heb de deur en garagepoort op de muur genaaid en dan gewoon opengeknipt, beter zou zijn om deur en poort iets breder te maken dan de opening.
Beginnersfoutjes, de tenteigenaartjes malen er niet om, die zijn blij, blij, blij! 

woensdag 1 juni 2011

Schatten op zolder

of in de kelder. Bij de oma's. Een selectie van de stoffen (ik heb nog véél meer!):


Echte seventiesstoffen hé! Vintage, met geur en al! Van de gele en groen bloemetjes is helaas maar een klein stukje, die vind ik pràchtig. Het lichtblauw gebloemde onderaan is een heel licht stofje, ik denk nylon ofzo, doet me denken aan van die schorten die sommige grootmoeders vroeger wel eens droegen. De bloemen rechtsboven, het geel/oranje én het blauwe zijn  jurken die ik uiteen haalde om er iets anders van te maken. 
Er zat nog andere kledingstukken tussen, nog niet allemaal even toonbaar, maar wat denk je van dit bv.:

Geweldige stofkes hadden ze toen toch al! Helaas is het een zeer klein maatje, dochter met haar 34/36 kan er nét in. Maar anders, het kraagje eraf en ik erin :-)